Voormalige bibliotheek krijgt woonfunctie

De voormalige bibliotheek in Zeewolde in het Ravelijn is voor velen een doorn in het oog, maar daar komt nu een einde aan.

17 november 2021

De leegstand van de voormalige bibliotheek in het Ravelijn was voor velen een doorn in het oog. Daar komt nu een eind aan. Blue Banner RED heeft plannen ontwikkeld om het pand om te bouwen naar appartementen waarbij de buitenkant, de zgn. ‘schil’, er hetzelfde uit blijft zien. “Deze transformatie zal het centrum naar een hoger niveau tillen”, meent Erik Schot, directeur Blue Banner RED, tevens oud-Zeewoldenaar. Ook wethouder Wim van der Es is in zijn nopjes met de plannen. “Dit plan past in de visies die we hebben op het centrum én wonen, met aandacht voor startende jongeren en kleine huishoudens. En dit is bij uitstek een locatie waar dit zou kunnen. Het is mooi dat een leegstaand pand op deze manier een herbestemming krijgt.”

Om binnen de beperkingen van het specifieke gebouw woningen te kunnen realiseren was een grote puzzel. “En die hebben we gelegd, want het was echt maatwerk. Tot onze verbazing biedt het toch nog ruimte voor 29 appartementen”, aldus Erik Schot. Uitgangspunt was om niet alleen een mooi plan te ontwikkelen die de omgeving beter maakt, maar deze ook betaalbaar te houden voor de doelgroepen. Afhankelijk van het animo zullen de appartementen door de projectontwikkelaar verkocht of verhuurd gaan worden.

Het plan omvat 29 appartementen, waarvan 19 tweekamerappartementen (40/60 m2) voor jongeren en 10 driekamerappartementen (75/80 m2) voor kleine huishoudens. De driekamerappartementen zijn verdeeld over twee woonlagen, waarbij gewoond wordt op de tweede verdieping.

De plannen zijn inmiddels gepresenteerd aan de gemeenteraad en vereniging van eigenaren (VvE) van het Ravelijn. “Iedereen is enthousiast”, aldus de projectontwikkelaar. “Met dit plan kunnen we de levendigheid in het centrum terugbrengen. Het komt het centrum ten goede.” Ingeschat wordt dat de bouw volgend jaar van start gaat.

Dit artikel is verschenen in de Zeewolde-Actueel.nl op 12-11-2021.

Andere berichten: