Duurzaam wonen in industrieel erfgoed aan de Emmakade

Aan de Emmakade in Leeuwarden wordt industrieel erfgoed omgetoverd tot duurzame appartementen voor alle generaties.

27 oktober 2023

Aan de Emmakade in Leeuwarden wordt industrieel erfgoed omgetoverd tot duurzame appartementen voor alle generaties. Woongebouw Nieuwe Stroom telt straks 30 duurzame stadsappartementen en maisonnettes in een historisch jasje.

In 1919 vestigt het nieuwe Provinciaal Elektriciteitsbedrijf (PEB) zich aan de Emmakade. Het PEB organiseert de elektriciteitsvoorziening en voorziet Friesland van stroom. Inmiddels is het gebouw een gemeentelijk monument en krijgt de linker vleugel een tweede leven als woonplek voor starters, singles en stedelijke genieters. Achter de robuuste gevel gaan tal van authentieke elementen schuil. Neem bijvoorbeeld de imposante hal met trap en verschillende soorten natuursteen.

Liefhebbers van het stadsleven

Nieuwe Stroom telt straks appartementen voor iedereen die van het stadsleven houdt. Het aanbod varieert van compacte appartementen, waarvan verschillende met entresol, en maisonnettes tot royale gelijkvloerse appartementen met tot wel drie slaapkamers. Vanuit hun woning genieten bewoners van een weids uitzicht over het water van het Nieuwe Kanaal en de skyline van Leeuwarden. Naar de historische binnenstad van Leeuwarden is het nog geen vijf minuten wandelen.

Duurzaam en energiezuinig

Nieuwe Stroom wordt klaargestoomd voor de duurzame toekomst. De energievoorziening is ‘all electric’. In combinatie met een goede isolatie zorgt dit voor betaalbare energielasten. Een innovatief warmteterugwinningsysteem zorgt voor ventilatie, zodat er altijd voldoende verse lucht in de woning aanwezig is. Hierbij wordt de warmte of koude die al in het appartement aanwezig is hergebruikt.

De herontwikkeling van het industrieel erfgoed wordt gedaan door projectontwikkelaar Blue Banner RED in samenwerking met AA Ontwikkeling uit Leeuwarden. Inmiddels hebben verschillende presentaties voor omwonenden plaatsgevonden en start de verkoop naar verwachting deze winter al.

Informatie: www.nieuwestroomleeuwarden.nl

Andere berichten: